Błonnik pokarmowy to substancja pochodzenia roślinnego, która ma bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie organizmu. Błonnik (włókno pokarmowe) jest składnikiem zbóż, owoców i nasion. W skład błonnika wchodzą polisacharydy takie jak: pektyny, celulozy, gumy, śluzy, hemicelulozy. Błonnik nie ulega trawieniu ani wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. Jest bardzo ważną substancją, ze względu na liczne właściwości zdrowotne.
Błonnik – jak stosować
Błonnika nie powinno spożywać się na sucho, błonnik może być dodatkiem do potraw. W jaki sposób można spożywać ten substytut:
- do zagęszczania zup i sosów,
- składnik napojów i koktajli,
- dodawany do owsianki
- składnik ciast i pieczywa
- można rozpuścić w wodzie lub soku
Ważne jest, aby w przypadku, gdy stosujemy błonnik odpowiednio nawadniać organizm.
Błonnik – przepis na orzeźwiający koktajl z gruszka i jarmużem
Składniki:
- 1/2 pomarańczy
- 1/2 gruszki
- garść jarmużu
- płaska łyżeczka błonnika
- 1 szklanka wody
- plasterek cytryny do przybrania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować do powstania jednolitego płynu. Można ozdobić plasterkiem cytryny
Błonnik – przepis na deser z chia i granatem
Składniki:
- 1/2 granata
- płaska łyżka nasion z chia
- 200 ml mleka
- łyżka miodu
- płaska łyżeczka błonnika
- listek mięty do dekoracji.
Przygotowanie:
W garnku podgrzać mleko wraz z miodem. Do mleka dodać nasiona chia i razem wymieszać. Wystudzona masę przeleć do miseczki i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po wystudzeniu, do nasion chia dodać sproszkowany błonnik i dobrze wymieszaj. Na wierzch połóż owoce granatu i udekoruj listkiem mięty.
Błonnik – znaczenie dla zdrowia
Błonnik ma duże znaczenie dla zdrowia. Pomocny w przypadku, gdy mamy problemy z układem krążenia, obniża poziom cholesterolu. Błonnik zapobiega zaparciom, reguluję prace jelit, usprawnia proces trawienny, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu pokarmowego. Błonnik stabilizuje pozom cukru, zapobiega zachorowaniu na miażdżyce, pomaga oczyścić organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.
Błonnik – w jakich produktach możemy go znaleźć
Błonnik możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych takich jak owoce (maliny i pożyczki), warzywa, a także w produktach zbożowych (pieczywo pełnoziarniste, płatki wielozbożowe). Także w pestkach dyni, nasionach słonecznika, suszonych owocach np. figach, śliwkach i morelach. Powinnyśmy urozmaicać nasz jadłospis w błonnik, ze względu na jego dobroczynne działanie na układ pokarmowy.
Błonnik – przechowywanie
Błonnik powinno się przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
Jedzenie zdjęcie utworzone przez evening_tao - pl.freepik.com